Onze hypotheken worden beheerd door Stater, de grootste hypothecaire dienstverlener in Nederland. Wil je informatie over je hypotheek of wil je iets wijzigen? Neem dan contact op met Stater.
Je bestaande hypotheek

Wat zijn de mogelijkheden?

In februari ontvang je de jaaropgave van je hypotheek. Deze heb je nodig bij het invullen van je belastingaangifte.

De hypotheek in een notendop

Over de hypotheek

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een geldlening die je meestal afsluit als je een woning wilt kopen. Bij een hypotheek sluit je een lening af met je huis als onderpand. Er zijn verschillende manieren om deze lening af te lossen. Dit noemen we hypotheekvormen.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Je ziet een overzicht van veel voorkomende hypotheekvormen.

ImageAnnu├»teiten­hypotheek

Bij een annuïteiten­hypotheek bestaat het maandelijkse bedrag dat je betaalt uit rente en aflossing. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag. Aan het begin van de looptijd is dit vooral rente en los je maar een beetje af. Tegen het einde los je juist meer af en betaal je minder rente.

Omdat je iedere maand aflost, wordt je hypotheekschuld minder. Daarom daalt het rentedeel van je maand­bedrag en betaal je steeds minder aan rente en los je meer af. Op de einddatum van de hypotheek heb je de hele hypotheek afgelost.

ImageLineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Hierdoor daalt je hypotheekschuld en daarmee ook de rente die je betaalt.

Omdat je elke maand aflost, weet je zeker dat je hypotheek op de einddatum volledig is afgelost.

ImageAflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand alleen een vast bedrag aan rente. Tijdens de gehele looptijd van de hypotheek los je niets af.

Op de einddatum is je hypotheek dus niet afgelost, maar is je lening nog net zo hoog als aan het begin. Je kunt de hypotheek aflossen door bijvoorbeeld je woning te verkopen, maar ook met spaargeld. Soms kun je een nieuwe hypotheek afsluiten om de oude mee af te lossen.

Tijd voor actie

Je hypotheek wijzigt

Er zijn momenten dat je in actie moet komen en een keuze moet maken. Bijvoorbeeld als je rentevaste periode afloopt of als de looptijd van je hypotheek erop zit.

Je rentevaste periode loopt af

Vaak kiezen mensen voor een rentevaste periode die korter is dan de looptijd van de hypotheek. Dan moet je tijdens de looptijd een nieuwe rente en rentevaste periode kiezen. Je ontvangt tenminste 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode een verlengingsvoorstel met een nieuw renteaanbod.

In het verlengingsvoorstel staat een aantal rentevaste perioden met het rente­percentage dat daarbij hoort. Hieruit maak je een keuze. Maak je geen keuze, dan wordt de rente automatisch voor een bepaalde periode vastgezet.

Oversluiten hypotheek

Je bent niet verplicht om het nieuwe renteaanbod te accepteren. Je mag aan het einde van de rentevaste periode je hypotheek in één keer helemaal aflossen. Bijvoorbeeld met een hypotheek bij een andere geldverstrekker. Dit noemen we oversluiten. Hieraan zijn wel kosten verbonden, zoals taxatie- en notariskosten.

Je hypotheek eindigt

Aan het einde van de looptijd moet je het bedrag van de lening hebben terugbetaald. Bij sommige hypotheken gaat dit automatisch. Maar niet altijd. Je kunt dan aan het einde van de looptijd nog een schuld overhouden. Dit noemen we een restschuld.

Je krijgt van Stater 6 en 3 maanden voordat je hypotheek afloopt een brief. In deze brief staat of je een restschuld hebt, welk bedrag je nog moet betalen en wat er gebeurt als dit niet lukt. Kun je of wil je de restschuld op dat moment niet aflossen, vraag dan je financieel adviseur om advies.Voorkom betaalproblemen

Als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen

Het kan gebeuren dat je moeite hebt om je hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld doordat je je baan verliest, door een scheiding of het overlijden van een gezinslid. Geldt dit voor jou? Mender staat voor je klaar om te helpen.

Mender verzorgt namens Reaal betalingsachterstanden en kan ook met jou overleggen wat de beste aanpak is om een betalingsachterstand te voorkomen of te beperken. Bel Mender op 033 - 422 94 11 of ga naar de mender.nl en lees wat zij voor jou kunnen betekenen. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met je adviseur.

Stater - voor informatie over je hypotheek

Stater verzorgt de administratie voor Reaal hypotheken. Wil je informatie over je hypotheek? Neem dan contact op met de klanten­service van Stater:

Je hypotheekgegevens bekijken doe je op MijnHypotheekOnline

Je financieel adviseur - voor advies en wijzigen

Wil je jouw hypotheek aanpassen? Vraag altijd advies aan je financieel adviseur. Deze kan je helpen om de best passende keuze te maken bij jouw financiële situatie.
Heb je geen adviseur? Vind er een op reaal.nl/advies.

Meer informatie

Wat vind je van deze pagina?

Wat vind je van deze pagina? Met jouw feedback verbeteren we onze service.