Het kan gebeuren dat je een keer de premie voor je verzekering niet hebt betaald. Dan heb je een betalingsachterstand. Dit kan gevolgen hebben. Heb je een betalingsachterstand? Of wil je een achterstand voorkomen? Hier lees je wat je kunt doen en waar je rekening mee moet houden.

Regel je betalingen in MijnReaal

In MijnReaal zie je eenvoudig de status van je betalingen . Heb je een openstaande premie? Dan kun je deze premie hier direct via iDEAL betalen. Ook kun je hier een betalings­regeling aanvragen als je de premie niet in één keer kunt betalen. Wij nemen dan contact met je op om een regeling af te spreken.

Automatische incasso

Laat jij je premie nog niet automatisch door ons van je rekening afschrijven? Verklein het risico dat je een premiebetaling mist en vraag de automatische incasso direct aan in MijnReaal.

Regel je betalingen in MijnReaal

Gevolgen van betalingsachterstand

Betalingsherinnering

Bij een betalingsachterstand op je verzekering ontvang je van ons altijd in totaal 3 brieven met een betalingsherinnering. In deze brieven lees je ook voor welke datum je op zijn laatst moet betalen. Als de premie na deze uiterste betaal­termijn niet betaald is, wordt je verzekering stopgezet of premievrij gemaakt. Wat er gebeurt, hangt af van de verzekering die je hebt.

Geen dekking meer

Als je verzekering wordt stopgezet, ben je niet meer verzekerd. Je krijgt dan geen uitkering.

Verzekering premievrijgemaakt

Premievrijmaking van je verzekering betekent dat je geen premie meer betaalt. Dit heeft gevolgen voor het bedrag dat je eventueel met je verzekering opbouwt of waarvoor je verzekerd bent. Het bedrag wordt namelijk lager dan het bedrag dat je zou ontvangen als je wel had doorbetaald tot de einddatum van je verzekering. Daarnaast kan het verzekerde bedrag bij overlijden vervallen of worden verlaagd. En eventuele arbeidsongeschiktheids­dekkingen vervallen.

Je beleggings­verzekering kan leeglopen

Als je beleggings­verzekering premievrij gemaakt wordt, kan deze 'leeglopen'. De maandelijkse kosten en eventuele premies voor de verzekerde dekkingen worden namelijk uit de waarde van je verzekering gehaald. Dit betekent dat je verzekering op een gegeven moment mogelijk geen waarde meer heeft en daardoor wordt stopgezet.

Gevolgen voor de belasting

Een betalingsachterstand op een verzekering kan nadelige gevolgen voor de belasting hebben. Hierover kan je financieel adviseur je informeren.

Gevolgen voor je lening

Is je verzekering gekoppeld aan een lening, zoals een hypotheek of krediet? Wij geven de achterstand door aan je geldverstrekker. Dit kan in het ergste geval gevolgen hebben voor je woonsituatie.

Veelgestelde vragen

Wat vind je van deze pagina?

Wat vind je van deze pagina? Met jouw feedback verbeteren we onze service.