De verzekering in een notendop

Over de overlijdensrisico­verzekering

Wat is een overlijdensrisico­verzekering?

Een overlijdensrisico­verzekering is een levens­verzekering, die eenmalig een vooraf afgesproken bedrag uitkeert als de verzekerde overlijdt. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld de hypotheek, huur of de studie van de kinderen blijven betalen.

Hoe werkt een overlijdensrisico­verzekering?

Met een overlijdensrisico­verzekering verzeker je het leven van jezelf, van iemand anders of van jullie beiden. Bij het afsluiten van de overlijdensrisico­verzekering bepaal je zelf:

  • welk bedrag je wilt verzekeren;
  • of het verzekerde bedrag gelijk blijft of daalt tijdens de looptijd;
  • het aantal jaren dat je verzekerd bent;
  • wie de begunstigde is voor de uitkering.

Voor de verzekering betaal je premie, bijvoorbeeld per maand. Bij het aanvragen van een overlijdensrisico­verzekering vul je een verklaring in over je gezondheid. Is er sprake van een mindere gezondheid, dan betaal je soms een hogere premie.
Het verzekerde bedrag wordt eenmalig uitgekeerd als (een van) de verzekerde(n) overlijdt in de periode van de ingangsdatum tot de einddatum van de verzekering. Na die periode stopt de verzekering zonder uitkering.

Waarom een overlijdensrisico­verzekering?

Een overlijdensrisico­verzekering heeft als doel je nabestaanden financieel te ondersteunen als je komt te overlijden. Er zijn verschillende situaties waarin je het risico van je overlijden zou willen verzekeren, bijvoorbeeld:

Je sluit een lening af

Als je een lening afsluit, bijvoorbeeld een hypotheek voor de aankoop van een huis, heb je vaak een overlijdensrisico­verzekering nodig. Dit geeft de geldverstrekker (bijvoorbeeld je bank) de zekerheid dat je nabestaanden na je overlijden de lening gedeeltelijk of geheel kunnen aflossen.

Je hebt een pensioentekort

Als je als kostwinner voor je pensioendatum overlijdt, is de pensioen­regeling die overblijft soms niet voldoende. Of je bent zelfstandig ondernemer en bouwt niet veel pensioen op. Een extra uitkering uit een overlijdensrisico­verzekering kan dan een welkome financiële aanvulling zijn voor je nabestaanden.

Je gaat scheiden

Een scheiding is meestal geen prettige situatie, ook financieel niet. Betaal je als ex-partner alimentatie, dan is de ontvanger daar waarschijnlijk financieel afhankelijk van. Kom je als ex-partner te overlijden, dan stoppen de alimentatiebetalingen. Ook in deze situatie kun je met een overlijdensrisico­verzekering het inkomensverlies opvangen.

Wil je advies? Vraag het je adviseur

Je financieel adviseur kan je helpen met de best passende keuze bij jouw financiële situatie.
Wij geven geen advies. Een adviseur doet dat wel en is onafhankelijk en kundig en is er om jou verder te helpen.

Bel je adviseur

Veelgestelde vragen

Wat vind je van deze pagina?

Wat vind je van deze pagina? Met jouw feedback verbeteren we onze service.