De verzekering in een notendop

Over de lijf­rente­verzekering

Wat is een lijf­rente­verzekering?

Een lijf­rente­verzekering is een soort levens­verzekering, waarmee je een bedrag opbouwt voor extra inkomen later. Bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen of als overbrugging als je eerder stopt met werken. Dit kan vaak op een voor de belasting voordelige manier.

Het bedrag dat vrijkomt op de einddatum wordt dan op bijvoorbeeld de pensioendatum gestort in een uitkerende lijf­rente­verzekering, ook wel Direct Ingaande Lijf­rente genoemd. Deze lijf­rente­verzekering geeft recht op periodieke uitkeringen zolang een verzekerde leeft of tot de afgesproken einddatum.

Hoe werkt een lijf­rente­verzekering?

Bij een lijf­rente­verzekering is sprake van een opbouwfase en een uitkeringsfase.

Opbouwfase

Tijdens de opbouwfase bouw je een bedrag op tot een vooraf afgesproken einddatum. Hiervoor betaal je periodiek een premie of eenmalig een bedrag (koopsom). Deze premie kun je onder voor­waarden geheel of gedeeltelijk aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Uitkeringsfase

Bereikt de lijf­rente­verzekering de afgesproken einddatum van de opbouwfase? Dan begint de uitkeringsfase. Het opgebouwde bedrag uit de opbouwfase stort je nu in een Direct Ingaande Lijf­rente. Je spreekt af hoe vaak en tot wanneer je een uitkering ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks of per jaar zijn. De hoogte van het bedrag staat vast voor de hele periode. Over deze uitkeringen betaal je belasting. Hoeveel dit is, hangt mede af van het bedrag dat je hebt afgetrokken.

Tijd om een keuze te maken

Je lijf­rente­verzekering bereikt de afgesproken einddatum. Je kunt verschillende redenen hebben om de uitkeringen meteen of juist pas later te willen ontvangen. Misschien wil je langer doorwerken of juist eerder stoppen? De AOW-leeftijd schuift ook steeds verder op.

Het is belangrijk dat je er goed over nadenkt voordat je een keuze maakt. In de Lijfrentewijzer lees je meer over de mogelijkheden voor je vrijkomende lijf­rente en met welke belastingregels je te maken hebt.

ImageUitkeren of niet

Je lijf­rente laten uitkeren

Wil je het opgebouwde bedrag laten uitkeren? Dit kan via een verzekering of een bankproduct.

Met onze Zuivere Lijfrente ben je verzekerd van een gegarandeerde uitkering. Je kiest zelf of je een uitkering wilt voor een bepaalde periode of levenslang. En als je partner de 2e verzekerde wordt, gaan de uitkeringen na jouw overlijden naar je partner.

Verlengen

Heb je de uitkering nog niet nodig? Dan kun je de uitkering uitstellen, door je huidige verzekering te verlengen. Geef dit altijd vóór de einddatum aan ons door. Of en hoelang je kunt verlengen, hangt af van de voor­waarden en belastingregels die gelden voor jouw verzekering.

ImageOverstappen

Doorsparen of laten uitkeren bij een andere verzekeraar of bank

Je kunt je lijfrenteverzekering ook voortzetten of laten uitkeren bij een andere verzekeraar of bank. Dit noemen we 'Kapitaaloverdracht'.

Wij maken dan het vrijgekomen bedrag van je lijfrenteverzekering over naar je nieuwe verzekeraar of bank. Je betaalt hiervoor geen kosten. Je financieel adviseur kan samen met jou bekijken welke aanbieder het beste bij je past.

Meer weten?

Vraag het onze Lijf­rentedesk

De Reaal Lijf­rentedesk is een team van specialisten op het gebied van vrijkomende lijf­rentes. De Lijf­rentedesk helpt je graag de mogelijkheden op een rij te zetten in een vrijblijvend gesprek, online of telefonisch.

072 - 519 47 42 support_agent

Wat kun je verwachten?

  • Wij geven antwoord op jouw vragen.
  • Wij nemen met je door wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn.
  • Wij zijn op de hoogte van wetgeving en belastingregels rondom lijf­rente.
  • Wij verwijzen je naar een financieel adviseur als je advies nodig hebt.

Of schakel je adviseur in!

Wil je liever een keuze maken met advies? Je financieel adviseur kan je helpen om de best passende keuze te maken bij jouw financiële situatie.

Bel je adviseur

Meer informatie

Wat vind je van deze pagina?

Wat vind je van deze pagina? Met jouw feedback verbeteren we onze service.