In het verleden heb je van je ex-werkgever een ontslagvergoeding ontvangen: een gouden handdruk. Dit bedrag is gestort in je goudenhanddruk­verzekering. Deze verzekering bereikt binnenkort de einddatum. Dit betekent dat het opgebouwde bedrag vrijkomt. Je hebt nu de keuze: je goudenhanddruk verder opbouwen of beginnen met uitkeren. Wil je advies? Neem dan contact op met je adviseur. Lees hier alvast meer over je mogelijkheden.

Dit zijn je mogelijkheden

Wil je het opgebouwde bedrag laten uitkeren? Je hebt hierbij te maken met belastingregels.

Het opgebouwde bedrag stort je in een Direct Ingaande Lijf­rente. Dit kan via een verzekering of een bankproduct. Je spreekt af hoe vaak en tot wanneer je een uitkering ontvangt. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks of per jaar zijn. De hoogte van de uitkering staat vast voor de hele periode. Over deze uitkeringen betaal je belasting.

Uitkeren met de Reaal Zuivere Lijf­rente

Met onze Zuivere Lijfrente verzekering ben je verzekerd van een gegarandeerde uitkering. Je kiest zelf of je een uitkering wilt voor een bepaalde periode of levenslang.

Uitkeren via een andere verzekeraar of bank

Wil je de opgebouwde goudenhanddruk gebruiken om bij een andere verzekeraar of bank een direct ingaande lijfrente af te sluiten? Gebruik dan het formulier Lijfrente doorstorten op MijnReaal.

  • Vul het formulier in en download het.
  • Onderteken het document.
  • Maak een foto of scan en upload daarna het document weer. Dit doe je samen met een kopie van je geldige identiteitsbewijs. We controleren de handtekening en het burger­service­nummer (BSN), maak daarom een foto of scan van de voor- én achterkant.

Als je het hele bedrag in één keer op je eigen rekening krijgt, betaal je ook belasting over het hele vrijgekomen bedrag. Wij zijn verplicht om loonheffing in te houden op de uitkering. Dit is 49,5% van het vrijgekomen bedrag. Het is mogelijk dat je bij het vaststellen van de belastingaanslag minder inkomstenbelasting moet betalen dan er aan loonheffing is ingehouden. In dat geval wordt het verschil via de aangifte inkomstenbelasting verrekend.

Neem contact op met je financieel adviseur voor advies over de belastinggevolgen in jouw situatie.

Wil je het hele bedrag in één keer op je eigen rekening ontvangen? Gebruik dan het formulier Gouden Handdruk – uitkeren ineens.

Heb je het geld nu nog niet nodig? Soms kan je de uitkering van je verzekering nog even uitstellen. Dit kan tot 31 december van het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Hierna moet je het geld laten uitkeren.

Wil je de uitkering uitstellen? Dit kun je doen:

  • Je verzekering verlengen

De meeste verzekeringen kun je wel verlengen. Je wijzigt dan de einddatum van je verzekering naar een later moment. Geef dit wel vóór de einddatum aan ons door. Na de einddatum is verlengen vaak niet meer mogelijk. Wil je weten of verlengen voor jouw verzekering mogelijk is? Neem contact op met je financieel adviseur of vraag het onze Lijfrentedesk.

Heb je al advies gekregen? Geef dan via MijnReaal aan ons door dat je je verzekering wilt verlengen. Hiervoor ga je naar je verzekerings­overzicht. Bij de einddatum klik je op ‘Verlengen’.

Let op: Regel je verlenging zo snel mogelijk en in ieder geval vóór de einddatum.

  • Doorsparen op een goudenhanddruk bankspaar­rekening

Je kunt ook doorsparen op een Gouden Handdruk bankspaar­rekening. Overleg met je financieel adviseur welke aanbieder het beste bij je past.

Gebruik het formulier Lijfrente doorstorten op MijnReaal.

Maak op tijd je keuze

Volgens de belastingregels moet je ons binnen 6 maanden ná de einddatum van je goudenhanddruk­verzekering laten weten hoe je het vrijgekomen bedrag wilt laten uitkeren. Geef dus ruim op tijd je keuze aan ons door.

Laat je goed adviseren

Meer weten over de mogelijkheden met je Gouden Handdruk? Of wil je meer informatie over onze Zuivere Lijfrente? Neem dan contact op met onze Lijfrentedesk voor een vrijblijvend gesprek. Wil je een persoonlijk advies? Ga dan naar je financieel adviseur.