Spaarhypotheek

 • Hypotheekrente betalen en een spaarpot opbouwen
 • Op einddatum is de hypotheek afgelost
 • Volledige hypotheekrenteaftrek mogelijk

Voordelen

Waarom onze spaarhypotheek?

Hypotheekrente = spaarrente

Het rente­percentage dat je betaalt over je hypotheek, ontvang je ook over je spaarpremie. Zo kan een hogere hypotheekrente spaarvoordeel opleveren.

Zekerheid op de einddatum

Met de spaarhypotheek bouw je het bedrag op waarmee je de hypotheek op de einddatum in één keer kunt aflossen. Dat geeft financiële rust!

Risico op overlijden is gedekt

De spaarhypotheek kent een ingebouwde overlijdensrisico­verzekering. Zo kunnen je nabestaanden in het huis blijven wonen als je voortijdig komt te overlijden.

De spaarhypotheek

Zo werkt het

Een spaarhypotheek bestaat uit 3 vaste onderdelen die ervoor zorgen dat de uitkering op de einddatum of bij voortijdig overlijden altijd genoeg is om je spaarhypotheek af te lossen.

 1. Hypotheek: met de hypothecaire geldlening financier je je woning. Over deze lening moet je rente betalen.
 2. Spaarpot: hierin spaar je met een maandelijkse premie het bedrag bijeen waarmee je op de einddatum de geldlening aflost. Over het bedrag in je spaarpot ontvang je rente. Het rente­percentage is gelijk aan het rente­percentage van de geldlening.
 3. Overlijdens­dekking: het verzekeringselement waarmee je het risico op overlijden tijdens de looptijd opvangt. Komt de verzekerde te overlijden vóór de einddatum, dan vult de overlijdens­dekking het bedrag in je spaarpot aan tot het benodigde kapitaal. Zo kan de hypothecaire geldlening toch volledig worden afgelost.

Stijgt de hypotheekrente? Dan betaal je meer rente, maar je ontvangt ook een hogere rente over je spaarpot én je betaalt minder premie voor de overlijdens­dekking.

Daalt de hypotheekrente? Dan betaal je minder rente, maar je ontvangt ook minder rente over je spaarpot én je betaalt meer premie voor je overlijdens­dekking.

Waar houd je rekening mee?

Bekijk de mogelijkheden

 • De mogelijkheden

  • Heb je al een hypotheek­verzekering? Dan kun je deze vaak fiscaal voortzetten binnen onze spaarhypotheek­verzekering.
  • Je kunt extra inleggen in je spaarpot. Dit noemen we een extra storting. Door het doen van een extra storting gaat je spaarsaldo omhoog. Ook ontvang je rente over je extra storting. Hierdoor spaar je sneller het bedrag bij elkaar om je hypotheek af te lossen. Houd er wel rekening mee dat een extra storting moet voldoen aan belastingregels. Raadpleeg hiervoor je adviseur.
  • Heb je je huis verkocht? Dan is het vaak mogelijk je spaarhypotheek mee te nemen. Ook als je niet direct een nieuwe woning koopt. Kijk in je voor­waarden of vraag je adviseur naar de verhuis­regeling.
 • Houd hier rekening mee

  • Nieuwe spaarhypotheken komen niet meer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Heb je je spaarhypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan valt deze onder de overgangs­regeling en kun je hier nog wel voor in aanmerking komen.
  • Vaste combinatie: de onderdelen van spaarhypotheek staan vast. Je kunt tussentijds niet kiezen om bijvoorbeeld de overlijdensrisico­dekking weg te laten of deze los bij andere verzekeraar af te sluiten.
  • Heb je je spaarhypotheek aangemerkt als een Kapitaalverzkering Eigen Woning (KEW) en valt hij daardoor in box 1 van het belastingstelsel? Dan zijn de regels voor het afkopen van je verzekering en oversluiten van je hypotheek streng. Houd je je niet aan deze regels? Dan verlies je mogelijk je belastingvoordeel.

Spaarhypotheek versus annuïteitenhypotheek

Wanneer je nu een nieuwe hypotheek afsluit, ben je verplicht om maandelijks een stukje van je hypotheek af te lossen. Daarom sluiten tegenwoordig veel mensen een annuïteitenhypotheek. Maar wat als je al een spaarhypotheek hebt en dus niet hoeft af te lossen tijdens de looptijd? Dan is het in veel gevallen slim om deze voort te zetten. Want vaak is een spaarhypotheek uiteindelijk voordeliger. Wat zijn dan de verschillen met een annuïteitenhypotheek? In onderstaand overzicht hebben we beide hypotheekvormen voor je naast elkaar gezet.

 

Spaarhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Wijze van aflossen Iedere maand betaal je naast je rente een premie waarvan een deel naar je spaarpot gaat. Aan het einde van de looptijd van je spaarhypotheek los je pas af. Het geld dat je in die tijd hebt opgebouwd, is dan precies genoeg om je spaarhypotheek mee af te lossen. Je betaalt elke maand een vast bedrag dat deels uit rente bestaat en deels uit aflossing.
Recht op hypotheekrenteaftrek Ja, je hebt recht op renteaftrek*. De hoogte van de hypotheek blijft tijdens de looptijd gelijk. Hierdoor geniet je maximale renteaftrek. Ja, je hebt recht op hypotheekrenteaftrek. De hypotheek wordt door de maandelijkse aflossing steeds een stukje kleiner. De renteaftrek neemt hierdoor in de loop van de tijd af.
Maandelijkse kosten Een vast bedrag per maand. De rente en de premie die je per maand betaalt blijven gelijk tijdens de rentevastperiode. Een vast bedrag per maand. De rente wordt steeds lager terwijl het aflos­bedrag in de loop van de tijd toeneemt. Het totale bedrag van rente plus aflossing per maand blijft hetzelfde tijdens de rentevastperiode.

* Een vast bedrag per maand. De rente wordt steeds lager terwijl het aflos­bedrag in de loop van de tijd toeneemt. Het totale bedrag van rente plus aflossing per maand blijft hetzelfde tijdens de rentevastperiode.

Tips

Handig om te weten

Hulp van een onafhankelijk adviseur

Wil je je hypotheek aanpassen? Neem dan contact op met je onafhankelijk adviseur. Heb je nog geen adviseur? Vind dan een adviseur bij je in de buurt op postcode of plaats.